Er man en av dem som går rundt med hodet fullt av bekymringer til enhver tid? Hvis det skulle være tilfellet så har nok de færreste tenkt at dette er noe en kan få profesjonell hjelp med. Tanken har kanskje vært at det er jo bare bekymringer og man er jo ikke syk. Andre har nok også sagt at en må slutte å bekymre seg så mye.
Det finnes mange veldig flinke psykologer i Oslo som faktisk jobber mye med akkurat bekymringer. Man trenger ikke være syk eller lide av en psykisk lidelse for å bekymre seg til stadig, men man kan bli syk av bekymring. Gjennom samtale med en av de mange dyktige psykologer i Oslo kan man komme til roten av bekymringene.
Sliter man med angst eller konstant bekymring?
Mange vil nok slite litt med å forklare forskjellen på angst og bekymring. At personer med angst har meget god nytte av terapi er mer velkjent enn at også de med mange bekymringer kan få god hjelp av psykologer i Oslo med samtaleterapi.
- Bekymring er enkelt forklart tanker.
- Angst kommer av at man får en fysisk aktivering i kroppen. Kort forklart det som skjer i og med kroppen av for eksempel tanker.
Bekymringstanker er ofte repeterende tanker som er negative i utgangspunktet. Tankene er hos personene ofte ukontrollerbare, og skal løse et potensielt problem eller et forsøk på å unngå problemer.
Naturlige og unaturlige bekymringer
Alle har fra tid til annen bekymringer og det er helt normalt og naturlig. Foreldre vil kunne si at bekymringer er en del av pakken med det å få barn og være forelder. Kan barna bli syke? Har de det bra på skolen og har de venner? Dette er bekymringer som det nesten vill vært unormalt å ikke ha.
Når normale bekymringer går over til å bli unormalt, er når bekymringene går ut over hverdagen og egen fysiske og psykiske helse.
Har man bekymringer over at barnet skal bli sykt og bekymringene vedvarer over lengre tid uten logiske årsaker, da kan man begynne å se et problem. En logisk årsak er hvis det er høst og mange barn i barnehagen er syke, så er det naturlig å ha tanker om at ens eget barn kan bli sykt.
Når bekymringene går ut over hverdagen
Opplever en at en har et tankekjør som repeterer seg om en bekymring og det ikke har noen umiddelbar logisk årsak, da kan man få hjelp. Denne typen bekymring vil også kunne manifeste seg fysisk i kroppen som rastløshet, uro og angst.
Er man konstant bekymret for at barna skal bli syke så kan det hemme og gjøre livet vanskelig for både en selv og barna. Man holder kanskje barna unna andre barn, eller lar dem ikke delta i fysiske aktiviteter. Dette eksempelet kan faktisk over tid føre til mange negative ting for de involverte. I verste fall kan noen av bekymringene bli virkelige.
- Barna og en selv blir i større grad isolerte.
- Ved å undereksponeres for virus og bakterier kan en bli sykere enn om en utsettes for normale sesong forkjølelser med mer.
- Ved å føle seg utenfor kan man som barn utvikle psykiske problemer som igjen går ut over det fysiske.
Psykologer i Oslo jobber mye med kognitiv og metakognitiv terapi
Terapiformer som omhandler det å endre egne tanker og hvordan en forholder seg til tankene en får, er svært effektiv terapiform for bekymringer.
Ved å velge en av de psykologer i Oslo som jobber med dette feltet, vil man kunne finne at mange av disse tilbyr nettopp kognitiv og metakognitiv terapi.
En viktig lærdom gjennom denne typen terapi er at tanker ikke er farlig i seg selv eller skal tenkes på som fakta. Bare fordi en tenker at noe skal skje så betyr ikke det at det faktisk skjer. Det er også veldig vanskelig å eliminere tanker en får i hodet, men man kan lære seg å gi visse tanker mye mindre verdi og oppmerksomhet. På denne måten kan en endre måten bekymringene og tankene regelrett styrer hverdagen for mange.
Den rette psykologen
La oss si at man er komt til den beslutningen om at terapi er den riktige veien videre. Man kan være overbevist om at en trenger hjelp, eller kanskje bare tenke at terapi kan være nyttig å forsøke. Det finnes veldig mange psykologer i Oslo i tillegg til andre terapeuter som tilbyr ulike behandlingsformer.
Man kan ringe og be om samtale med noen som tilbyr terapiformer for bekymringer. Man kan også søke på nettstedene til psykologer i Oslo og se hva de skriver om hva de tilbyr.
I samtaleterapi er det jo selvfølgelig også viktig at en føler seg vel med terapeuten. Det er ingen skam å bytte terapeut hvis en ikke føler at den en har er riktig.